Article Image
Article Image
read

Xi’an, dat een paar uur met de trein onder Pingyao ligt, biedt veel culturele bezienswaardigheden zoals de Giant Wild Goose Pagoda, de stadsmuur die de binnenstad omringd en het dichtbij gelegen Terracottaleger. Wat ook erg leuk is, is de snackstreet in het Muslim Quarter (Moslimwijk).

Hieronder vind je de bezienswaardigheden die wij bezocht hebben.

Giant Wild Goose Pagoda

De Giant Wild Goose Pagoda (de Grote Wilde Gans Pagode) ligt ten zuiden van de stadsmuur van Xi’an. Wij werden van het station opgehaald door kennissen en zijn daarna met hen naar de Giant Wild Goose Pagoda gereden. Pagodes vind je vaak in boeddhistische tempels en bestaan uit meerdere lagen, die van onder naar boven steeds smaller worden.

Zoals bij vele andere bezienswaardigheden in China zat er om deze meest opvallende toren ook nog een heel tempelcomplex. We waren er rond zonsondergang (in november) en er was een gebed bezig. Je mocht de gebedskamer niet in, deze was afgezet met een lint. Het offer werd buiten klaargemaakt, dit kon je wel goed zien.

Verder zijn er nog een paar kleine gebouwen waar je wel binnen kunt kijken, maar het meest indrukwekkende is toch wel de Giant Wild Goose Pagoda zelf! Deze toren van 64 meter hoog valt niet te missen. Wanneer je een entreeticket koopt (naast het entreeticket voor het hele complex) kun je de trap naar boven nemen en heb je een geweldig uitzicht over de hele stad (wel door ramen).

Met zonsondergang gingen de bellen die aan de uiteinden van de Pagode hingen luiden. Ook ging de verlichting aan wat een erg mooi gezicht was.

Drum en Bell tower

Andere bekende bezienswaardigheden, in het centrum van de stad, zijn de Drum en Bell Tower. De klok van de Bell Tower werd geluid wanneer de zon opkwam. Daarentegen werd de drum van de Drum Tower geslagen bij zonsondergang. De twee torens stonden origineel naast elkaar, maar nu zit er een drukke weg en een plein tussen. Wij zijn helaas de torens niet in geweest, maar vanaf de buitenkant waren deze ook al erg indrukwekkend. Vooral toen ze volledig verlicht waren in het donker.

Terracottaleger

Voordat we naar China gingen had ik verschillende reacties op het Terracottaleger gelezen. Ik was bang dat het me tegen zou vallen, maar dat was totaal niet het geval. Het Terracottaleger, gemaakt voor het mausoleum van keizer Qin Shi Huangdi, vond ik enorm indrukwekkend. Ja, bij de entree en uitgang word je beide keren door een lange straat met kraampjes geleid, maar het Terracottaleger zelf was het allemaal waard! Mensen proberen je soms ook een tour aan te smeren, maar je kunt bij de ingang een audio guide nemen waarmee je ook al veel te weten komt over de opgravingen. De nummertjes die verspreid staan op de opgravingen corresponderen met de audio fragmenten, zodat je gemakkelijk het juiste fragment kunt vinden.

Het complex bestaat uit mooie aangelegde parken waar je doorheen loopt om bij de drie hallen (ook wel Pit 1, 2 en 3 genoemd) met opgravingen te komen. Wij begonnen bij Pit 1, waar je de grootste opgraving vindt. Dit was dan ook gelijk wel het hoogtepunt van ons bezoek aan het complex. Als je binnenloopt sta je recht tegenover duizenden opgegraven beelden van soldaten. De soldaten zijn van verschillende rangen en alle gezichten hebben een andere uitdrukking. Het schijnt dat alle mensen die meegeholpen hebben aan het bouwen van het mausoleum van de keizer, levend begraven zijn toen het mausoleum klaar was. In Pit 1 kwamen wij rond 10 uur ‘s ochtends aan, op dat moment viel het mee met de drukte. Je kon redelijk makkelijk bij de rand komen om alles even goed in je op te nemen.

De hele pit is omringd met een looppad, zodat je de opgraving makkelijk van alle kanten kunt bekijken. Wanneer je verder loopt kom je ook nog recente opgravingen tegen en zie je dat ze nog bezig zijn om de stukjes van verschillende beelden weer aan elkaar te puzzelen (er waren op dat moment geen mensen aan het werk).

Pit 2 en 3 waren kleiner en daardoor vond ik ze ook wat minder indrukwekkend. Twee beelden kon je van dichtbij bewonderen omdat deze in glazen kisten tentoongesteld werden. In de exhibition hall vind je onder andere twee bekende bronzen miniatuurwagens. Ze waren mooi, maar zelf had ik ze levensgroot verwacht, dus dat was een kleine tegenvaller. Verder staan er nog andere beelden uit de Han tijd tentoongesteld.

Great Mosque

Deze moskee ligt middenin de stad verstopt. We hadden met Google Maps wat moeite om het te vinden. Ondanks dat het een moskee was leek het meer op een tempel; een complex bestaande uit verschillende ‘lagen’, omringd door een muur, en overal kleine en grotere ruimtes voor gebeden. Het was een rustige oase in het midden van een drukke stad. We kregen bij de ingang een boekje met de geschiedenis van de moskee, een handige manier om er wat meer kennis over op te doen.

Confucius Temple en Forest of Stelae Museum

De Confucius Tempel met daarin het Forest of Stelae Museum, ook wel Beilin Museum genoemd, zit vlakbij de zuidelijke poort van de muur die de binnenstad omringd. In het museum vind je meer dan 1000 oude gegraveerde stenen. De stenen staan zowel binnen als buiten tentoongesteld. Een paar keer kwamen we in een erg stinkende ruimte, daar waren ze bezig om de stenen te restaureren, dat was wel interessant om te zien. Het is jammer dat er geen uitleg staat bij de stenen, dus je komt niet goed te weten waarvoor ze dienden.

Stadsmuur

Wij hadden een combiticket voor de stadsmuur en het Stelae museum. De stadsmuur was in tegenstelling tot het museum heel leuk! Bij de zuidelijke poort zijn wij erop gegaan en hebben we een heel stuk gewandeld. Je hebt een mooi uitzicht over de binnen- en buitenstad van Xi’an.

Onderweg kwamen we een kleine tentoonstelling over fietsen tegen, hoe deze door de jaren heen veranderd zijn. Je kunt op de muur ook fietsen, dit hebben wij echter niet gedaan omdat we pas redelijk laat de muur op gingen. De zon begon onder te gaan, wat mooie beelden opleverde.

Fun for foodies

Muslim Quarter

In de Moslimwijk van Xi’an vind je een grote snackmarkt die zich door meerdere straten verspreid. We gingen hier voor het eerst met Chinese kennissen heen en zij lieten ons allerlei vreemde hapjes proeven zoals warme yoghurt, inktvis op een stok, walnoot poffertjes, bamboesap en nog veel meer. Het ene hapje was lekkerder dan het andere, en het was erg leuk om zoveel verschillende ‘rare’ gerechten te proeven. Vooral s’avonds is het een ervaring op zich om door deze wijk te lopen met de vele neon lichten, grote menigte op straat en alle verkopers die hun product proberen te verkopen.

Gezond tussendoortje

Een heel leuk concept dat we in Xi’an tegenkwamen was het vullen van je eigen fruitbak. Aan het begin van de winkel kreeg je een plastic bak die je dan kon vullen met je favoriete fruit. Bij de kassa sneden ze dit in kleine stukken en wogen ze het af. Het was heel gewoon om dit lopend over straat op te eten, een gezond en lekker tussendoortje!

Alles bij elkaar is Xi’an dus een hele leuke, levendige en culturele stad om te bezoeken!

Blog Logo

Tracy


Published

Image

Tracy Travels

Travelling

Back to Overview