Article Image
Article Image
read

Beijing, een stad met meer dan 21 miljoen inwoners, is de stad van de Tempel van de Hemel (Temple of Heaven), Verboden Stad, Zomerpaleis, Mausoleum van Mao Zedong en vele andere culturele en recreatieve bezienswaardigheden. Het bezoeken van de Chinese Muur is ook zeer goed te doen vanuit deze stad. Hieronder vind je de plekken die wij bezocht hebben in de 4 dagen dat we in Beijing verbleven.

Hutongs

In Beijing zijn veel oude gebouwen bewaard gebleven, inclusief de Hutongs. Dit zijn traditionele woonwijken met smalle straatjes waarin de huizen vaak nog niet aangesloten zijn op een leidingnetwerk. Wij verbleven in een van deze Hutongs, in SonGy Hotel Beijing - deze kamers waren gelukkig wel aangesloten op een eigen leidingsysteem. Het was een hele leuke ervaring om zo midden in een traditionele Chinese woonwijk te verblijven.

Een smal straatje in een Hutong

De Hutongs zijn soms wel een doolhof, de taxichauffeur die ons afzette had ook moeite om de juiste groentewinkel te vinden waar we opgehaald zouden worden. Na wat telefoontjes gepleegd te hebben kon hij het vinden.

Het eerste dat opviel was de geur die in de smalle straatjes hing. Doordat er geen riolering is doet iedereen zijn behoefte op publieke wc’s en wordt afval water in een putje gespoeld.

Verder was het wel heel leuk om door de Hutong te lopen en het lokale, dagelijks leven mee te maken. Kinderen die op de scooter naar school gebracht werden en oude mensen die s’avonds buiten een spelletje doen.

Vanuit de Hutongs waren alle bezienswaardigheden in Beijing redelijk makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De metro zat ongeveer 10 a 15 minuten lopen van het gastenverblijf, welke aan een grote straat lag, dus er waren ook genoeg eettentjes in de buurt.

Temple of Heaven

Temple of Heaven complex

De Temple of Heaven is een heel uitgestrekt park in het zuidelijke deel van het centrum. Er zijn verschillende entrees voor dit gigantische complex, wij namen de Tiantan East Gate, deze zat vlakbij de metro stop ‘Tiantandongmen’ (lijn 5). Gelukkig viel de drukte bij de kassa mee en konden we redelijk vlot het park betreden. Via een lang voetpad, mooi aangekleed met groen, kwam je gelijk bij de grootste tempel, de Gebedshal voor de goede oogst. De tempel was heel kleurrijk en het bijzondere is dat er bij de bouw géén spijkers gebruikt zijn. Helaas kun je niet naar binnen. Je kunt er echter wel deels omheen lopen en naar binnen kijken, dan zie je dat alle balken op elkaar steunen om zo het gebouw overeind te houden.

De Gebedshal voor de Goede Oogst

Naast dit meest bekende gebouw bevinden er zich in het complex nog meer bijzondere gebouwen. Zo heb je het Ronde Heuvel Altaar (Circular Mound Altar) welke gebouwd is in het 9e jaar van Keizer Jiajing van de Ming Dynastie. In China worden de oneven nummers ‘positief’ genoemd. 9 is dus het meest positieve nummer en werd gebruikt om keizerlijke autoriteit aan te geven. Het Ronde Heuvel Altaar begint in het midden met 9 stenen, en bij iedere cirkel komen er weer 9 stenen bij. Het aantal trappen en hekken bestaat ook uit 9 stuks, of een meervoud ervan.

Andere mooie bouwwerken in het complex zijn de Keizerlijke Kluis (Imperial Vault of Heaven) met daarbij de Echo muur en de 360 meter lange Danbi brug die de Keizerlijke Kluis met de Gebedshal voor de Goede Oogst verbind. De Danbi brug is oplopend, waarover de keizer als het ware naar de hemel kon lopen.

Danbi brug De Keizerlijke Kluis

Tiananmen Square

Tiananmen Square is een gigantisch plein middenin de stad. Onder andere het Nationaal Museum van China, het Mausoleum van Mao Zedong en de Poort van de Hemelse Vrede grenzen hieraan. Achter deze poort vind je de Verboden Stad.

De Poort van de Hemelse Vrede

Mausoleum van Mao Zedong

Wanneer je het Mausoleum wilt bezoeken waar Mao Zedong opgebaard ligt moet je er op letten dat je geen tas mee mag nemen. Ik ben zelf niet naar binnen gegaan, maar mijn vriend wel. Veel mensen kochten bij de entree bloemen en werden emotioneel bij het zien van zijn opgebaarde lichaam.

Verboden Stad

De Poort van de Hemelse Vrede vind je tegenover het Mausoleum aan de andere kant van Tiananmen Plein. De Verboden Stad die daarachter ligt was ook weer een gigantisch en indrukwekkend complex. Het bestaat vooral uit heel veel gebouwen en pleinen. In veel gebouwen vond je vaak een troon. De kleinere tempeltjes waren ook een leuke bezienswaardigheid. Je kunt hier uren rondwandelen en nog niet alles gezien hebben. Het is absurd om te bedenken dat deze complexen bedoeld waren voor 1 keizer en zijn hofhouding en dat er verder niemand kwam.

In de Verboden Stad

Jiangsha Park

Ten noorden van de Verboden Stad ligt het Jiangsha Park. Hier kun je via allerlei leuke wandelpaadjes de heuvel oplopen voor een super gaaf uitzicht over de hele Verboden Stad. Het was een extra leuke ervaring omdat we op de weg naar boven een hele groep mensen hoorden zingen. We zijn gaan kijken en vonden een groep van 20 a 30 mensen die samen stonden te zingen en dansen, en het klonk nog leuk ook!

Uitzicht over de Verboden Stad van Jiangsha Park

Mensen zingen in het park

Het Zomerpaleis (Summer Palace)

De dag dat we naar het Zomerpaleis gingen waren we wat laat, dus konden we geen combinatieticket meer kopen, we mochten het park echter nog wel in. Het is een immens park, en een groot deel kon je betreden via een grote tempel, waar we door extra te betalen nog wel in mochten. De tempel zelf was heel mooi versierd aan de buitenkant en je had er een prachtig uitzicht op het water waar je ook Nanhu Island kon zien wat ook nog bij het paleis hoort. Omdat het toen inmiddels bijna sluitingstijd was zijn we langs het water en door de mooi aangelegde parken richting de uitgang gelopen. Ondanks de korte tijd die we er rond konden lopen was het het zeker wel waard!

Tower of Buddhist Incense

Uitzicht op de Tower of Buddhist Incense vanaf het water

Chinese Muur

Uitzicht over de muur

Als laatste is natuurlijk een bezoekje aan de Chinese Muur een must! Wij hadden geluk om weer met een andere kennis mee te mogen rijden naar Simatai, een goed toegankelijk deel van de muur. Dit is ongeveer twee uur rijden vanaf het Beiyuan station. Bij Simatai heb je ook een zogenoemde ‘Watertown’. Dit is een replica van een traditioneel dorpje uit het noorden en bevat vooral veel winkeltjes en eetgelegenheden. Wel grappig, maar heel erg commercieel ingesteld.

Watertown bij Simatai

Wanneer je een combiticket koopt kun je door dit stadje richting de aanwezige kabelbaan lopen. De kabelbaan neemt je een deel de berg op waarvandaan je zelf verder kunt wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om aan de andere kant te beginnen, dan loop je omhoog. Wij wilden naar het hoogste punt lopen, maar dat was helaas afgesloten voor renovatie. Het stukje daarvoor was echter ook al redelijk hoog waarvandaan je een mooi uitzicht had over de omgeving. Vanaf dat punt zijn we het hele stuk weer terug naar het dorpje gelopen, hier hebben we ongeveer 2 uur over gedaan.

Op veel van de stenen kun je de naam van de maker van die steen terugvinden

Het steilste stuk van Simatai waar wij op konden We hadden van tevoren besloten dat we naar Simatai wilden omdat we wisten dat het bij Badaling heel toeristisch is en bij Jinshanling juist weer wat minder begaanbaar bijvoorbeeld. Uiteindelijk zijn we ongeveer 15 mensen tegengekomen op de muur en hadden we deze dus grotendeels voor onszelf. Bij Simatai zie je de muur in verschillende stadia van verval. De ene toren is bijna volledig gerestaureerd, wel zodat het er nog steeds authentiek uitziet, en de ander is bijna compleet vervallen. Het is ook mogelijk om dit deel van de muur in de avond te bezoeken.

De toegangskaartjes waren wat prijziger dan bij andere delen van de muur. Zo betaalde je voor een combi ticket voor de muur en de Watertown CNY 170 (€22). Verder stonden er aan weerskanten van de muur lelijke gebouwen, ook een in het dal. Deze stond daardoor vanaf veel uitzichtpunten op de foto’s, daar moet je dus een beetje omheen fotograferen. Dit deel van de muur is echter wel perfect als je de muur wat meer voor jezelf wilt hebben maar ook niet een hele stevige wandeling wilt maken.

Fun for foodies

Snack street

De ingang van de snackstreet In Beijing is er een snack street midden in een winkelcentrum (uitstappen bij Wangfujing op lijn 1). Het is er in de avond heel druk maar het is wel een leuke ervaring. Ze verkopen er van alles, van levende schorpioenen op een stokje en hele grote stukken vlees op bot tot aan ijs.

Levende schorpioenen op een stokje

Hua

In Beijing heb je de restaurantketen Hua. Hier bereiden ze heerlijke Peking eend! Ik weet niet of dit standaard gebeurt, maar de kok kwam de eend bij onze tafel snijden. We kregen er kleine wrapjes en groenten bij en rijstwafels met jam waarmee je de eend kon combineren. Naast de eend hadden ze ook heerlijke boontjes met gehakt en dumplings met groentevulling. Zeker een aanrader als je wat lekkers wilt eten!

Blog Logo

Tracy


Published

Image

Tracy Travels

Travelling

Back to Overview